21 May 2013

mine high school story (^_^)




Assalamualaikum..ohaiyo minna :D
Hoho..memang lame tak update blog ni sampai dah bersawang rasenyer..haha..nak wat camna idea selalu kosong n line susah nak dapat kat bilik aras 3 ni..kalau dapat pon kira rezeki  jer..n jugak sebab yang kadang-kala kelam tercabut dengan test bagai..kan2? faham jelah kehidupan seorang pelajar..
Orait,sebenarnya aku ridukan kisah2 lame mase sekolah menengah aku dulu even tak seberapa..yang sekolah rendah aku dah cerita dalam suratan yang lepas..cewah..tapi tak sangka pasal aku tulis story tu dulu mase aku tengah musim SPM..see bertapa cepatnya masa berlalu .
Owraitzzz  sekarang aku nak story pasal kat sekolah menengah aku pulak..sebab kenangan kat sane agak banyak jugak walaupun realitinya tak best . Tapi bersyukurlah dengan apa yang ada daripada takdak langsung kan? (^_^)
Kawe ni muda lagi..so story bermula dari 2007-2011..haha..awal lagi..aku nak tulis ni sementara masih ingat kisah2 tu sebab kekadang ade story2 penting yang aku lupa langsung..jadi blog ni akan menjadi memory kedua untuk aku..ohohho
Lets begin ! jeng3
                                                         SMK SERI PERKASA (2007-2011)

*Tingkatan 1
-Mula2 masuk sekolah ni agak cuak n tak biase sebab first time merase masuk hostel yang mana bertemu banyak kawan2 baru,Nasib aku jenis yang biasa ja..takdak lah sampai nak lari balik rumah.kalau ade yang macam tu actually memang kena gelak jelah kan..faham jelah budak2 hostel ni..tapi macam mana pon mereka mereka tetap senior@kawan kepada kita..kan2? Mase masuk sini  kira ok lah pasal ada 2 orang member sekolah rendah aku yang masuk sama sekali kat sekolah nie..Syafiq n Shazuwan..mula2 masuk memang rase tersangat pendeklah aku ni sebabnya katil yang double deaker (*betul ke aku eja nie?) tu pun mengambil masa yang lama untuk naik..haha..see bertapa pendeknya aku masa tu..masa ni aku masuk..aku dapat dorm B-15..n yang kawan sekampung aku Zul pon sama dorm dengan aku..n antara peristiwa yang aku rase lawak terkejo-kejo pasal pagi subuh tu semua dah nak pergi surau..aku terlewat sikit..cuak punya pasal risau kena ngaumm jer..yelah awal2 mane leh buat sakai2 nie kan.Mase tu aku cari suis lampu nak tutup tapi tak jumpa n aku peliklah..tanye sorang senior yang lalu dia pon tak taw suis kat mana..so aku pon tinggalkan bilik ketika bilik masih bercahaya..see pembaziran disitu? Tapi peristiwa yang masihh segarr lagi dalam otak aku ni dimana aku terrrpanggil senior aku cicakman pasal memang sebijik muka dia dengan cicakman..HAHA aku taktaw kenapa..tapi lama2 member dia pon panggil dia camtu..bersalah ke tak agak2nyer aku nie?Tapi tengok dia ok jer..ok lah kot..hehe..Seminggu first ni faham2  jelah..dah macam MDS jer.. tapi dari sini memang best sebab boleh kenal banyak member2(lelaki jelah)..haha..pasal mase dulu pempuan usah nak disebut..memang aku tak kenal langsung kecuali dah 3 minggu sama kelas dengan depa..see bertapa aku tak kamcingnyer dengan pempuan nie..bukan ape..akuuuu…agak takut dengan pempuan sebenarnya mase dulu..hehe..Mula2 masuk alam persekolahan kitorang dapat kelas B and tak lame lepas tu berpindah ke kelas A pasal ada pelajar kelas A yang berpindah masuk kelas KAA. Haha..dari mase ni lah aku agak rapat ngan Taufiq(anak ustaz ridzuan) sebab dia duduk rumah tak jauh dengan aku pun sebenarnya..haha..dalam 700meter dah sampai..k lah sebab aku memakai spek sehingga sekarang pasal benda sakai yang aku buat lah mase lepas keluar outing ni..mata aku jadi rabun lepas bace komik gelap2 kat dorm..sekali pagi tu..haa..kabur terus..haiihh..hilang nikmat mata di situ..cari pasal lagi kan dah kena..dah permulaan pakai spek ni memang janggal habis lah..tapi agak gilak lah..mula2 pakai power spek dah cecah 150-200..perghh wa cakap..memang pantas gila cecah ke tahap tu..memang efek die giler betul.. (-.-“) actually bermula dari from 1 ni jugaklah aku menjual burger2 ni kat hostel..tu pun senyap2..haha..tapi no complain ok..mula2 memang buat tempahan..tapi sian pulak mak aku nak buat banyak2..so aku tukar alternative buat sampai 20-30 jer..takyah banyak2  sangat..sebab kesianlah nak buat banyak sampai kekadang cecah 60-70..kan..so..end this year..nexxtt


*Tingkatan 2
-Masa ni ade cikgu@warden baru masuk..namanya cikgu Hajar..cun orangnya..haha..haiittt..jangan2 dah bini orang tak silap aku sekarang..haha.tapi cikgu ni memang baik..sporting jer dengan student..dia ajar kitorang sains n dia jugaklah yang kondak nak buat baju asrama mase nie.baju tu memang lawa tapi sekarang baju yang ade kat aku tak lawa dah pasal dah dari hitam warna dia pudar jadi coklat..pelik tak?..oraitz..mase form 2 ni tak bnyak pon story sebenonyer..tapi peristiwa best tetap ade..tapi mase ni kitorang agak rapat denga form 1 macam hazril yang mana setahun jer die kat situ..tak dapat nak buli dia lagi..hehe..dia memang baik n aku sampai sekarang nak jumpa dia lagi..tapi tak kesampaian..tak lupa jugak amirul,zaki n yang seangkatan dengan kitorang..selain tukat sekolah pulak..di mana masuk kelas 2A ni kitorang berkenalan pulak dengan sorang yang ayahnya dulu Tamil tapi dah masuk Islam,so anaknya mestilah islam kan..hhee..Sham nama gerangan beliau..mula2 dia msuk memang kitorang pon pelik pasal dia dari kelas D lompat terus ke kelas A..see betapa rajinnya dia disitu..n dia ni memang terer giler sejarah mase nie..kalau aku nak ingat perjanjian ape semua tu..bace 10kali pon belum tentu faham.. -.-“ n seriously kalau nak perang mulut dengan dia..kompom2 kome kalah walau 5 orang lawan 1..hahaaha..memang tergelak lah kalau korang dengar sendiri.. tapi ade 1 mase tu yang mana ustaz aku dah tunggu kat surau nak mengajar..mase first tu..tapi yang datang  cuma aku n dua orang lagi kawan aku..pelik lah mane depa p..ustza aku pon dah muka sedih kot..sekali balik kelas depa kate jadual dah tukar pagi tu..what the chicken kate ko..ustaz kitorang pon tak dapat jadual tu..ni lah jadinya pasal mase ni jadual memang selalu tukar2 n ini boleh menyebabkan kemarahan..grr..seminggu sampai kekadang 2 kali tuka..korang taw kan macam mana rasenyer..peristiwa best kat hostel pulak.mase ni kitorang jadikan stor yang simpan semua tilam2 yang tak guna sebagai tempat kubu kitorang..susun ape semua sampai satu hari kantoi.haha..nasib kantoi takdak sapa taw..mase ni yang best mase exam adalah exam sivik..kau betullah semua ke salah satu ke..cikgu letak jer berapa markah dia nak..haha..sapa yang dapat rendah nasib lerr..k peritiwa yang tak best pulak mase bulan 7 tu cikgu Hajar dia pindah pasal tak tahan katenyer..kami faham pasal ape(itu rahsia) n kami tak belajar pon subjek sains sampai ade cikgu yang gantikan..sedih memang sedih tapi nak wat camna..dah lah dia guru kelas kitorang n dia pindah pulak..so agak terase kesedihan n kehilangan di situ..n story mase akhir tahun ni pulak..agak best lah..lagi2 orang dok nak exam..yang kitorang layan Yu-gi-oh setiap malam kat bilik study..SPM tak SPM..senior pon layan..haha..sekepala ler katekan..keh3..macam mana pon..kami ok jer..warden pon ok..tapi cover2 lah~ haha..warden mase ni memang ajaib beno..taw2 ade jerk at belakang..sapa yang bawak henset ka apa ka..memang kena ambik lah..no warning katenyer..hehe..nasib aku belum lagi ade peralatan2 tu mase nie..end that year dengan pemergian kesemua senior yang sporting..   :’( sob2


*Tingkatan 3
-PMR times ! haha..biasalah tu..dah form 3 ni memang agak tertekan sikit dengan tuisyen n keje yg berlambak bak gunung everest..tapi anggap ja itu sebagai satu hikmah sebab cikgu kita buat semua tu mesti ade sebab dia kan ..oraitzz..peristiwa tahun ni pulak di mana sampin asrama aku hilang n sebenarnya wajib pakai baju melayu setiap jumaat..tapi dah sampin tu takdak..nak wat camna..setiap minggu aku kena denda sampai jadi familiar lah dengan cikgu tu..yang ade sampin pon kekadang ngengada taknak pakai..haishh..ape da..denda yang aku selalu kena lari 10 pusingan padang..aku bukanlah seorang atlet tapi still boleh lagilah buat benda tu..mula2 memang penat..tapi dah setiap minggu kena..faham2 jelah..hehe..cikgu yang denda tu cikgu Kamarul..ayat kegemaran dia “tinggi-tinggi si mata hari” ..ok aku pon tak taw nape..tapi cikgu ni memang ok walau Nampak garang sebenarnya..tapi tak lama lepas tu..dia berpindah ke tempat lain..jadi PPD pulak..so denda tu dah stop di situu..hehe..yang mengenai tuisyen  pulak biasalah pagi2 family hantar and balik naik bas..balik pukul 12 sampai rumah pukul 2@3..see..jauh jugak jambatan sabak nak ke selekoh nie..dalam seminggu tu camni lah mase cuti bulan 6..ulang-alik..k ade mase percubaan tu yang mana aku tak sangka KH aku dapat markah paling rendah sekali kat kelas..tu lah..buku KH tebal n dok baca yang makanan belakang tu ja..mana faham..haha..n masa ni jugak math aku agak low..tapi Sir Andrew(baik orangnya) ajar math tu ulang2 kat kitorang sampai faham..so agak ok lah disitu dimana aku tak minat math pon boleh suka sikit mase nie..beliau ni jugak yang meng-conduct bola tampar n aku join bola tampar sejak form 1..dulu dok main sakai2 jer..sekarang boleh lah..hehe..yang masa hari sukan pulak..walau aku seorang yang memang jarang gila berlatih..tapi dalam 100 meter dapat lah jugak nombor 2..hehe..tapi sebenarnya stamina aku agak limit di situ..dalam acara lain..gua dah out of breath..tapi still boleh back up yang lain..about PMR student..mestilah study@main jer kejenyer..hehhe..mase PMR tu perghh semua muka cuak jer..haha macam hidup mati keputusan tu..sekali dah habis PMR..semua budak PMR takdak benda nak dibuat n so on semua buat keje sendiri or ade cikgu yang sediakan task ke..but aktiviti yang best dimana semua form3 mengadakan jamuan n seolah-olah kursus sembelihan ayam di mana semua form 3 join sekali..haha..macam2 ragam yang aku tengok sepanjang sembelihan tu..tapi yang lawak di mana sham  digelar pengganas sebab sembelih ayam tu taw2 dah putus kepala dia…haha! Memang gelak semua..tak lupa jugak dengan hakim yang seangkatan dengan sham..haha..yang dia ni lagi 2cm jer nak putus habis..yang muhsien pulak..pfftt..haha..menggeletar tangan masa nak sembelih tu..kitorang paksa gak n dia boleh buat akhirnya tapi still menggeletar dah macam parking son..haha..tapi ade jugak yang tak bestnyer mase ni..ade 1 mase tengah semua syok2 layan Transformers Revenge of The Fallen kat tempat video..tetiba pulak buat sport check..dah lah cite tu dah climax..die tutup pulak tu..memang semua dok begang ja..tu tak cukup tu..dalam 1 masa tu bayangkan 3 kali sport check..memang sakit hati lah kan walau tak buat salah pape..abaikan yang tu..yang pasal futsal pulak..sebenarnya last aku main tahun ni lah..pasal tu aku dah jarang main futsal sekarang..pasal ade 1 mase tu  yang mana budak2 dah lah baran je masa main..tak jugak ade yang sepak bola 2 kali kat muka aku sampai berdarah hidung ni..walau aku digelar lagi kuat dari zahid kereta kebal..tapi aku memang hilang minat langsung mase tu..n sampai sekarang aku memang jarang sentuh futsal..n mase akhir tahun ni takdak pape pon sebenarnya..Cuma seronok main kejo2 dengan mamat kantong..hahha..sampai sekarang tak nampak dia lagi..aku budak baru belajar..dah akhir tahun ni baru aku pakai henpon ..betapa lambatnya aku pakai bende alah ni..haha..henpon cikai pon cikai lah..janji save duit..x gitu? Result untuk PMR Alhamdulillah semua ok..no fail! Haha..end this year.


*Tingkatan 4
-“Tiada istilah honey moon untuk kamu mase ni” kate cikgu..haha..yup n masuk2 jer  form4 segala ape yang belajar jadi lain n feel memang jenuh jugak mase tu..dapat pulak nah kelas 4 sains 1..perghh memang jenuh kate ko..exam pon jawab tak jawab jer pasal mase ni tetiba banyak buat essay..ye memang jenuh..tapi ade  yang best jugak..mula2 jawab exam..nah..gagal sejarah..markah same pulak tu dengan jawab mase form 1..cuma 38% -.-“ ..tapi lepas tu meningkat lah sikit2..tak lupa jugak student baru masuk kat kelas kitorang..fahim! haha..masuk2 je nah hambik kau berlambak skandal..sian die..n yang best  tahun ni dapat cikgu praktikal n cikgunya semua best2 pulak tu..salah seorangnya cikgu Rusilawati  yang mana merupakan cikgu yang ceriaa..haha..masuk2 jer semua dah muka ok jer..walaupun yang diajor cuma Sivik..tapi macam belajar  baru first time belajar gitu..keh3 n yang best pasal cikgu2 ni..pasal masa hari guru merekalah antara cikgu2 yang paling sibuk diantara yang tersibuk..n kesannya hasil yang mereka buat n dibantu kami memang membuat semua cikgu berpuas hati last2 habis sambutan hari guru nie..kami pon puas pasal ni agaknya first time sambuat hari guru yang best kat sekolah menengah bagi kitorang..yang jaga lagu tu tak habis2 dengan lagu “two is better than one “ n “today was a fairy tail”..haha..banyak kali jugak ulang..tak lupa jugak dengan lagu “waving flag” pasal mase tu memang musim bola..peristiwa mase bulan 2 tahun ni yang tak dapat aku lupakan jugak di mana 27/2 selepas kitorang dah habis tournament bola tampar n ketika aku lepas jer balik dari kedai naqib..tengah2 naik bas tak pasal2 bas yang aku naik tu xcident..eh sori xcident memang xcident tapi orang dalam bas takdak pape lah..semua ok..yang tak ok nyer yang india naik motor langgar bas tu..dia mati di tempat kejadian..isyk3..tak silap katenyer yang india tu khusyuk mesej sambil bawak motor n terus belok tak tengok depan..memang boom! Kena langgar lah..wa tak taw nak cakap pa lah pasal bukan salah wa (:-> haha..nasib wa tak takut darah..so tengok dia menggeliat kat jalan raya tu sambil bertarung nyawa macam takde ape perasaan..padahal makcik sebelah aku dah cuak kebebe..terus aku trun dari bas n terus blah..aku tak kisah pasal kawasan tu dekat dengan kampong mak aku..so relax jelah jalan kaki g situ..dah end story hehe..n peristiwa sedihnya yang mana dah bulan 6 n dah masa untuk cikgu2 praktikal ni bertukar pulak..sedih memang sedih..tapi sebelum tu cikgu Rusilawati buatlah macam2..nak ambik hati katekan..hehe..n yang last dia mintak semua orang buat satu kertas kecil n lukis n tulis nama n no fon dalam tu..kenangan katenyer..sape yang kelas dengan beliau dia buat camtu..selepas tu.  ade jugak yang tak bestnya yang mana kelas kitorang asyik tukar2 jer mase musim budak2 senior buat train pasal spm..sekejap kelas atas kejap kelas bawah..alih2 kami dapat nun makmal kimia yang paling hujung..memang best kate ko..sabo jelah dengan bau kimia nyer..tapi jauh2 pon best gak..xde lah dengar sangat  bising  kelas lain..ok ade jugak 1 peristiwa yang mana membuat minat aku pada math hilang langsung..sampai sekarang minat tu memang slow giler..adalah peristiwa tu..tak baik pon nak cerita..dah lepas tu memang result math aku semua down..ingat aku jer..kawan2 aku pon same..sekeliling jer markahnya dengan aku..sekepala apa?? Haha..pertengahan tahun ni..kamii ade buat geng yang diketuai oleh bro n diberi nama GBS(secret group) hehe..semua kami buat adalah rahsia..oppss..bukan group budak jahat ok? Yang tu ade sebab die dan mase ni jugak ustaz ade bagi al-mathurat untuk kitorang hafal dan amalkan..bayangkanlah al-mathurat kami letak kat surat..banyak yang page dia hilang..tak taw lah tangan sapa yang mengambil page2 tu..moga2 mereka sedar nanti..tapi ade jugak dimana akhir2 ni aku dapat penyakit pelik dimana ada masa2 dia nafas aku akan tersekat seumpama orang asma padahal aku bukanlah penghidap asma..tapi dengan izin-Nya tahun depannya aku semakin baik..tapi masa dapat penyakit tu aku akan selalu muntah n sesak nafas..agak sengsara lah jugak tak bernafas ni..korang taw lah camna kan..memang heaven kate ko..tapi tu adalah end story for 2010…
di bawah ni adalah sikit gambar kenangan kami  bersama cikgu Rusilawati.
                                                       
kami rindu cikgu..sob2 :'(

*Tingkatan 5
5sains 1 yang penuh ragam tak kira cikgu mahupun muridnya.
-Kehidupan sebagai seorang SPM student bermula di mana awal2 tahun punyalah semangat nak study bagai..tapi lame2 gedebuk jugak -.-“ sampai cikgu cakap aku “kaki tidur” dalam kelas..actually cikgu..saya dah try the best tahan ngantuk tu..tapi memang tak jadi jugak walau basuh muka sepuluh kali..yelah..setiap hari  tidur 2-3 pagi..bangun pukul 5 lebih camtu..mane tak ngantuknya..dapat pulak kadar oksigen dalam otak saya kurang..maka kadar nak mengantuk tu memang tinggi cikgu..keh3 cikgu dengar ni habis kena ceramah aku..XD awal2 tahun ni salah seorang cikgu aku berkahwin..cikgu Azimah nama beliau..5/2/11 tak silap tarikh tersebut..hehe..anak murid ler katekan..cikgu ni ajar kimia kat kitorang tahun lepas n diganti cikgu lain pulak tahun ni dimina cikgu2 kimia kami memang best..cuma..kami jer yang tak best belaja kimia..haha..pening maa..n untuk sukan pulak tahun ni wakil bola tampar lagi n sekadar peringkat daerah ja..kami tak kuat macam pemain2 cina yg "spike" mereka macam bom atom tu..taw2 dah kat belakang..geram jer tengok..hahaha..pape pon ade jugak yang kami menang taw…1 game..kalah 2 game..tapi nak wat camna..tu lah result bila main..nak main-main tak serius..kan dah kena..tulah namanya..padann..actually..banyak jugak story mase form5 ni tapi aku takkan cite semua..pasal ada jugak rahsianyer..haha yedak..ada tarikh2 tertentu yang aku ingat macam 2/7/11 yang mana tangan aku kena parang sebab careless masa potong kelapa waktu hari koperasi selepas merentas desa tu..tapi aku nak berterima kasih kat seseorang ni yang tolong balut tangan aku walau dok kalau jumpa jer mesti nak perang jer kekadang..haha..(kawan ok)..kawan biasalah..tolong menolongkan namnya kawan..dan nak diskipkan cite sebab dah cukup panjang ni yang mana teman dok bawak kamera kat asrama n pelbagai gambar n video yang dilakukan budak2 ni..hahaha kalau tengok balik memang lawak habis lerr..tapi apekan daya..banyak video dah hilang sebab laptop kena format..yang da pun tinggal gambar jer..tu pun tak banyak..nak wat camna..dah takdak rezeki kan..tu pun ntah mana file2 tersembunyi sampai sekarang..haishh..and lastly pabila SPM bermula..memang rase berdebar tu memang tak larilah dari seorang pelajar kan..mula2 ambik kertas BM pun rasa dah sakai dah pasal tak pandai nak berrrrtatatabahasa nie..alih2 hantam sajalah labu n keputusannya dapatlah jugak A- subjek ni walau selalu tido kat kelas..pffft..n sejarah pun keputusannya yang sama..kira alhamdulillah lah pasal ikutkan kat kelas sejarah aku paling teruk..tapi dah rezeki..dapatlah jugak yang tu..keh3 n yang lain tu alhamdulillah walau ada jugak yang kantoi pasal subjek tu memang tak leh nak bawak..nak wat camna..tapi keseluruhannya banyak yang best n tak bestnya masa sekolah ni..yang gaduh2 tak yah vite lah..semua budak nak tunjuk kerek jer padahal takde pape pun..sepak pun tak tergerak aku (-.-") . . . aitt..teman tak gaduh ok..pengawas kena buat baik..understand?hahaha walau hakikatnya ramai junior yang naik kepala..tapi nak wat camna pun takleh gak..sikit2 report..kami warga biasa2 jer yang kena..kalau warga "special" tu tak kena pape pun walau diorang buli budak2.kan2...kami ni senang ja.."kitorang tak kacau korang,korang jangan kacau kitorang"..tapi form1 mase ni ramai yang best2 sampai tak lupa ada yang panggil aku "abang kabare"..hahaha..tak pasal2..tapi sekarang depa hormat aku hormat..camtu ja..sampai sekarang still lagi depa panggil aku senior walau ramai yang panggil aku pakai nama den sendiri...n biasalah budak2 semua dah balik akhir2 ni n tinggal kami SPM candidate ja yang tinggal..so erapu jelah hari2 kat sini sampai habis exam.Hari last tu meroyan macam2 n memekak pasal exam dah habis n tinggal nak hantar buku teks ja.dan akhirnya ditinggalkan jua sekolah itu dengan pelbagai kenangan pahit manis masam pahit nyerr. at the end..here we are
                     
4 sains 1 yang penuh dengan junior yang gila2 nyer~

1kaa yang penuh dengan junior2 yang sportingnyer..haha
                               so..the end for now..we will continue in next life (ape aku merepek ni)

                                                     Assalamualaikum n peace yaw :D

2 comments:

ismaniza ismail said...

kenangan zaman seekolah adalah zaman teridah an?

khai anuar said...

yup :)