23 Dec 2012

Melaka ohh Melaka.

              

                                                               MELAKA OH MELAKA
                                                             TOURISM TO MALAYSIA 
                                                                29/11/2012--->1/12/2012
            Hehe..lama ler jugak tak meng-update blog ni..aish rindu pulak nak tulis2 nie..haishh..biasalah masa pun takdak..nak wat camna..sabaq sajalah noh..keh3 :3    
           Orait,firstly sebelum nak bercerita..jeng3 nak ucapkan kembali ke semester 2 untuk diriku..haha..dan sesiapa yang jugak masuk semester baru..congratz dapat teruskan ke peringkat seterusnya..huhu (^_^)
psst..semester 2 banyak cuti kot..haha..habis ler akuuu..dah lah kura2.aishh.takpa2.nothing impossible..keh3

HARI PERTAMA.

             Journey ini bermula pabila pagi menjelang.. kami*eceh kami* maksud aku..family pakcik aku n aku2 sekali pon bertolak ler pagi tu..ni pon sebab kenduri..kalau tak takdenyer nak g melaka nie..hehe..rezeki2..tu lah aku cakap sebelum ni Perak->Kedah->Perak->Melaka->Kedah->Perlis...banyak tak? haha..tapi konvokesyen kakak aku pulak tak dapat p..kat UITM Dungun,Terengganu..aish..takde rezeki langsung nak g sane..adik aku selalu lah..aku jer selalu melepas nak g sane..sedih k sedih :/ takpa2..janji banyak jugak aku merantau nie..haha :D

            Pagi tu zupp menderu balik Perak pasal nak ambik nenek depa dulu..aku follow jer..yela rase asing pulak..haha..tapi biasalah..aku mameng aku..bukan orang lain..layan jelah..follow jer k..tak wat benda lain -_- tapi sedang2 travel rumah tu..aku terpandang ni..haha.."AYAM BELANDA" wahaha..buntut kembang :p


KAH3..dah le rumah nenek depa ni banyak haiwan..ni kan pulak leadernyer ayam belanda..haha..dok kena kacau jer.." klukk klukk klukk" tu jelah yang didengonyerr~ XD

         Tapi,tu pun kena duduk situ jap sementara tunggu sedara depa yang nak follow sekali..last2 lepas Isyak baru p gerak..fuhh..lame jugak nak ke sane *bye2 ayam XD..tapi last2 malam tu cari hotel kat KL tu..haihh nak kate penat tak jugak..nasib hotel tu tak ramai,takdelah bertabor..ye dak? nama hotel tu..ermm..aku tak pasti pulakk..hee..tapi ok lah tu..bedal jer..janji ade..sampai sane pon dalam 12 lebih..so agak mengantuk lah jugak bagi follower macam kami nie..ehh? haha..driver yang patut dikasihani sebenarnye..keh3 k dah disebabkan dah ke hotel..end for one day..ade 2 hari lagi..teruskannn..
zuppp

 HARI KEDUA.

      Biasalah..pkul 12 jer mesti check-out hotel..tunggu punye tunggu..dah gerak untuk meneruskan semula perjalanan..lalala~ nasib tak jauh KL ngan Melaka nieh..tak ler berasap dok dalam kereta lame2 sangat..kan2..hehe..huish bincang punye bicang..akhirnya dok lah kat umah sedara depa belah sane..kalau tak sebelum tu target bermalam kat hotel lagi,tapi dah sebab dibagi,ye diterima..kan2.dah sampai sane..*name tempat aku tak tengok..hehe...setelah itu,masa berehat lah pe lagi..sampai2 jer aku pon duduk ler kejap kat luar tu..memandangkan kawasan tu banyak pasir,so aku pun lukislah..jeng3.ni dia

                                                              lawa tak? haha..hampee -_-"
  
Sekali dan2 petang tu semua ajak g menjelajah melaka n tempat yang dituju adalah Taming Sari..perghh..first time g sane..bertabor beca..sekali bace "Sejam Rm40" haha..perghh..dok tengok pon memang lah..beca die pon tak macam beca..mewah gitu..siap dok pasang muzik,lampu,perhiasan..keh2 tapi aku tak ambik pon gambar beca nie..haha..tak terpikir pulak..memandangkan gambar yang aku ambik memang limit,so tak leh tunjuk semua lah..pasal banyak pic tu ade kat tab pakcik aku..dah ler aku tak taw camne nak dari situ -_-'
limit pon limit lah..janji ade..kan3 :3
     Benda first yang masuk ni haa..alaa..ape kebende pulak namenyer tu..ermm..yang tinggi tu...ermm..lupe pulak..hehe..ni beberapa pic yang aku ambik dari atas..

                               AMARAN!! JANGAN TENGOK KALAU TAKUT TINGGI!! keh3 :p








       
 mula2 naik memang ler excited bebeno..tapi agak tak puaslah..haha..dah 2 pusingan jer..pastu turun balik..*aish..lame2 pon nak tengok ape? ye dak? puaslah jugak tengok sekeliling tu..cume destinasi jer tak pasti tu..keh3..k dah lepas turun..ni haa..teruskan perjalanan ke Kota A Famosa pulak..memandangkan masa pun dah lewat petang,so tak bnyak tempat yang kitorang leh g,pape pon ade lah jugak pic2 depa yang lawak nie..hehe

tu haa..siapa sangka motor honda keluaran pertama jadi motor askar..haha




oppssss..ketepii~ ketepii` superman tengah tahan keretapi ni..ghehe XD


and the last posing dari kami XD ready??




           
tapi apakan daya..memandangkan dah masuk maghrib..melepass~ nak naik tingkat yang atas..hurmm..takpe2 rezeki untuk yang tu xde..nak wat camne kan..kami pun segeralah sembahyang and on the way untuk balik..ingatkan sampai disitu,rupanya destinasi seterusnya menaiki bot mengeliling Sungai Melaka..wohoo..setengah jam jugak untuk 1 round..tapi best lah jugak tengok bangunan2 melayu lama kat situ..at the end lepas selesai..diajak pulak makan kat kedai ikan bakar ..perghh..tawlah semua lapar..haha..hidangan memang banyak,sotong kentucky,sup puyuh,otak-otak,ikan bakar,nasi lemak..perghh meliur tengoknyer..ehh? haha..dah2..kang tak pasal2 ade pulak yang mengidam..hak3

HARI KETIGA.<---last day

                  Akhirnya motif sebenar pun tiba hari ni..haha..sebabnyer pon pasal kenduri jer..tapi jalan-jalan cari pengalaman..keh2..best2 (y) tapi nak pendekkan cite nie..dah2 siap g kenduri..terus next station..iaitu Zoo Melaka..urmm..memandangkan hari tu pun hujan renyai2 so agak tak best lah nak tengok hari ni..tapi nak wat camne..masuk jelah..nanti tak pasti bile pulak bleh masuk..yuran masuk murah jer..tak silap rm10 sekepala..hehe..adelah seberapa pic yang aku ambik sementara dalam tu,hujan tak hujan bedal jer..kate lasak :p haha..yelah sangat..

                                                                Haiwan oh Haiwan





peta oh peta..pusing2..jauh woo >.<






k..yang ni harimau terlepas..hahahahha!

memang limitlah ambik mase hujan nie..hehe..ade pic lain yang lagi smart..tapi apakan daya..bukan kawe ang pegang..hurmm..tapi pic yang ni ambik jer secara tangkap tak terperasan..eh?
hahaha..kan2??
                                                    
dah2..kang sambung banyak sangat tak tidur pulak..isyk3..dah habis g zoo ni ingat nak g Zoo Buaya..kat seberang zoo ni jer..tapi masa tak mengizinkan..nak wat camne..aku pun mase tu tetiba pulak dapat selesema..hampeh = ="

         Akhirnya,selesai sudah perjalanan kami ke Melaka.Now loading to home already..cewah speaking..haha..pape pon walau sekejap tapi pengalaman memang best..like it..Alhamdulillah syukur kepada-Mu Ya-ALLAH :)))
HAHA! Dah le tu hari sabtu,esoknyer nak balik U dah..sempatlah jalan2 dulu sebelum balik..keh3 :)

                                     Sekian sahaja coretan saya malam nie,assalamualaikum :D



2 comments:

NaJaH RaZaK said...

terbaikkk... menara tu namanya taming sari lah pok cik :P

khai anuar said...

ceit..saje je..hahaha.. :p